
Evaluarea psihologică se realizează într-o manieră prietenoasă, implicând copilul în parcurgerea de teste sau activități într-o manieră familiară vârstei la care se află: prin realizarea de povești, desene, jocuri dinamice sau purtarea de discuții adaptate vârstei și gradului de înțelegere al acestuia. Pentru culegerea cât mai multor informații, părinții vor fi rugați să completeze o serie de chestionare privitoare la istoricul de viață al copilului sau starea lui psihică din prezent. În funcție de situație, și alți membri ai familiei, apropiați de copil, pot fi rugați să completeze. De asemenea, dacă problemele copilului sau adolescentului țin de integrarea la școală, informațiile provenite de la învățătoare / profesori / diriginte prin completarea de chestionare, vor fi binevenite în cadrul evaluării.
O listă completă a testelor pe care le utilizez în cadrul cabinetului găsiți aici, iar „materialele” (adică jocuri și jucării terapeutice) pe care le folosesc în evaluare (și consiliere / psihoterapie) găsiți aici.
Din ce motive părinții pot solicita evaluarea psihologică a copilului?
- cel mai adesea, părinții au diverse îngrijorări legate de starea psihică și comportamentul copilului;
- stabilirea coeficientului de inteligență (începând cu vârsta de 6 ani);
- evaluare în caz de abuz (emoțional, fizic, sexual) sau neglijare;
- evaluare pentru stabilirea domiciliului și custodiei copilului cu părinți în divorț;
- evaluare în situații de traumă (implicarea sau asistarea la un accident, implicarea copilului în proceduri medicale complexe, abuz sau neglijare etc).
Cele mai frecvente probleme cu care copiii se pot prezenta la cabinet pot ține de: anxietate, atacuri de panică, comportament inhibat, retras în relație cu cei de aceeași vârstă, simptome depresive, comportament agresiv, impulsiv, de neascultare, probleme de integrare la școală sau la grădiniță, refuzul de a merge la grădiniță / școală, probleme de învățare, lipsa de motivație la școală.
Cum și în cât timp se realizează evaluarea psihologică?
În general o evaluare standard (simplă) durează între două și trei ședințe, iar o evaluare mai complexă (în situații de abuz, traumă, părinți în divorț etc) – minimum două – trei ședințe.
Evaluarea psihologică va presupune realizarea unor ședințe separate cu părinții, ședințe separate cu copilul și, în funcție de situație, ședințe de evaluare comune copil – părinte. Cu cât copilul este de vârstă mai mică, cu atât evaluarea psihologică se va baza mai mult pe discuțiile cu părintele. Cu cât copilul este mai mare, cu atât mare parte din ședințele de evaluare se vor realiza separat cu copilul.
În funcție de situația specifică, evaluarea psihologică se va încheia fie prin redactarea unui Raport de psihodiagnostic și evaluare clinică, fie prin comunicarea directă, față în față a rezultatelor evaluării. Rezultatele evaluării se vor oferi doar părintelui – dacă copilul este de vârstă mai mică, iar dacă copilul este de vârstă mai mare – spre adolescență, și lui i se va oferi un feedback adaptat vârstei și gradului lui de înțelegere.
Cum este anunțat copilul / adolescentul că va lua parte la o evaluare psihologică?
Fie că vorbim despre un copil de trei ani sau despre un adolescent de 16 ani, trebuie întotdeauna să li se spună copiilor adevărul despre locul și persoana la care urmează să meargă. Mesaje de tipul: „mergi la o prietenă de-a mamei”, „mergi la o doamnă la care o să te joci”, „mergi la dna. doctor”, „te duc la cineva pentru că nu ai fost cuminte / nu mă mai înțeleg cu tine” sunt total contraindicate, pentru că pur și simplu nu reprezintă adevărul. Și tocmai adevărul sau modul just de a face lucrurile, vrem să le insuflăm copiilor.
Desigur că mesajul va fi adaptat în funcție de vârsta copilului. Cu copiii de vârstă mai mică, părinții îi pot pregăti pentru mersul la psiholog, spunându-le ceva de tipul: „Vom merge la o doamnă care este psiholog. Psihologii vorbesc cu copii atunci când aceștia sunt triști sau nu se descurcă la școală sau…(și aici părinții pot completa cu simptomele copilului). (Sau, dacă copilul are probleme de disciplină și apar numeroase conflicte cu părintele) Știi că noi ne certăm destul de des și nu prea suntem fericiți niciunul dintre noi. Vom merge la o doamnă psiholog care o să ne învețe cum să ne înțelegem bine din nou și să fim fericiți.”
În ceea ce privește comunicarea cu adolescenții, este important cum formulează părinții mesajul, pentru a nu li se transmite adolescenților ideea că merg la psiholog pentru a fi corectați, de vreme ce multe dintre problemele la adolescență dintre părinți și copii țin de dobândirea autonomiei și de luarea deciziilor pe cont propriu. În comunicarea cu adolescenții, părinții le pot transmite ceva de tipul: „Știi că în ultima perioadă te-am văzut cam retras, trist, nu mi-ai părut foarte fericit… (sau alte stări pe care părintele le-am observat la copil). (Sau dacă există un grad de conflictualitate mare între părinte și copil) În ultima vreme ne-am certat foarte mult. Mă întristează lucrul acesta pentru că aș vrea să găsim o modalitate de a ne înțelege mai bine. Și încă nu știu care este aceasta. M-am gândit să mergem împreună la un psiholog care să ne ajute să ne înțelegem mai bine și să găsim o soluție. (Iar dacă părintele crede că adolescentul va fi refractar la ideea de a merge la psiholog) Îți propun să mergem o dată, să stai de vorbă, să vezi cum este și tu hotărăști apoi dacă vrei să mai mergi sau nu.”
Ce așteptări să aibă părinții de la evaluarea psihologică?
Rezultatul evaluării psihologice implică o mai bună înțelegere a stării psihice și a manifestărilor copilului / adolescentului. Confruntați cu stări sau manifestări ale copilului, care se întind pe o durată mai mică sau mai mare de timp, adesea părinții își întreabă copiii din ce cauză se comportă așa cum se comportă sau ce li se întâmplă. De multe ori, este peste puterile unui copil să-și numească corect stările interioare, să le înțeleagă, să le înțeleagă cauza și să și le gestioneze. Mare parte dintre adulți nu pot face aceste lucruri, cu atât mai puțin un copil. Aici intervine utilitatea unei evaluări psihologice – printr-o abordare prietenoasă și non – intruzivă, psihologul poate identifica și înțelege corect manifestările copilului și ceea ce i se întâmplă.
De multe ori părinții se așteaptă ca lucrurile să se rezolve după una – două ședințe de evaluare. Ceea ce este însă eronat. Nimic nu se schimbă în legătură cu dificultățile cu care se confruntă copilul de-a lungul evaluării, căci scopul acesteia este de a radiografia situația prezentă și de a înainta niște recomandări cu privire la care ar fi cea mai bună modalitate de a îmbunătăți lucrurile pentru copil și familie.
Încheierea evaluării este urmată de programarea unei noi ședințe doar cu părinții, în cadrul căreia le sunt comunicate rezultatele evaluării și sunt discutate recomandările în situația dată. Psihologul poate fie să recomande începerea unui demers psihoterapeutic, poate fie să direcționeze părinții către serviciile altor specialiști (logopezi, medici psihiatri, neurologi etc), fie poate să constate că nu există de fapt o problemă.
Vreți să stabilim o primă ședință de evaluare a copilului dvs.? Completați câmpurile de contact de mai jos sau folosiți datele de contact de aici: