Întrucât activitatea care ocupă cel mai mult timp în viața copiilor și prin intermediul căreia se dezvoltă este jocul, desfășurarea psihoterapiei cu copilul va însemna foarte mult joc, dar nu orice fel de joc – ci unul terapeutic.
Cum se desfășoară ședințele de psihoterapie cu copiii?
În mod general, includerea copilului într-un demers psihoterapeutic, implică automat și includerea părintelui / părinților. Fără sprijinul părintelui, care își cunoaște cel mai bine copilul și care petrece cel mai mult timp cu el, nu se pot obține schimbări în bine durabile. Psihologul poate oferi părintelui niște informații semnificative despre ce se întâmplă cu copilul, însă părintele este cel care își susține copilul în afara cabinetului pentru a fi bine.
În funcție de vârsta copilului ședinețele vor implica mai mult sau mai puțin prezența părintelui. Astfel, cu copiii de vârstă mai mică (sun cinci ani), ședințele se vor desfășura preponderent cu părintele sau în varianta părinte – copil. Vom proceda astfel, întrucât copiii mici au capacități mai puține de verbalizare – conștientizare și sunt cu atât mai dependenți de părinți.
Cu copiii de vârste mai mari, modul de desfășurare al ședințelor poate varia de la ședințe preponderente cu copilul, la ședințe separate cu părintele și ședințe în care să participe copilul împreună cu părintele / părinții.
În cabinet, alături de copil, mă folosesc de o multitudine de mijloace, pentru a-l ajuta să depășească problemele cu care se confruntă: marionete, jucării de pluș, instrumente muzicale, realizarea de desene și povești, interpretarea (dramatizarea) poveștilor create de copil, modelarea în plastilină, jocul cu figurine și căsuțe de păpuși ori pur și simplu discuții.
Cât durează demersul psihoterapeutic?