
R.N. în vârstă de 37 de ani s-a prezentat la neurologie acuzând dureri de cap foarte intense cărora nu le poate găsi o cauză ori o anume ritmicitate. De asemenea, acuză palpitații intense, care apar din senin, în oricare parte a zilei, nelegate de o situație anume și care durează câteva minute sau zeci de minute, producându-i dnei. R.N. o stare de neliniște constantă. După consultul neurologic, i-a fost recomandat să facă un RMN pentru a înlătura orice cauză mai serioasă. Concomitent, R.N. a mai consultat și un medic cardiolog. Investigațiile medicale derulate la neurolog și cardiolog nu au avut niciun rezultat palpabil – atât medicul neurolog, cât și medicul cardiolog nu au identificat nicio cauză care ar putea explica durerile de cap și palpitațiile. În timpul consultului, medicul neurolog recomandă pacientei realizarea unui consult psihiatric. Deși R.N. se declară dezamăgită de faptul că medicii nu au putut să își dea seama ce îi poate cauza stările și deși nu înțelege rostul vizitei la medicul psihiatru, urmează recomandarea medicului neurolog. În cadrul consultului psihiatric, R.N. îi povestește medicului psihiatru despre simptomele fizice pe care le are de aproximativ un an și jumătate. Acuză o stare constantă de tristețe sau de îngrijorare legată de starea de sănătate, precum și temerea că simptomele ar putea fi cauzate de o boală gravă nedescoperită de medici, datorită neglijenței sau lipsei aparaturii necesare. De asemenea, R.N. îi povestește medicului psihiatru că acum aproximativ doi ani a divorțat iar de atunci nu își mai poate reveni și se simte ruptă de lume. Medicul psihiatru îi comunică lui R.N. că stările fizice prezentate par a fi simptome somatice, ca urmare a unei depresii și că, în această situație, îi recomandă urmarea unor ședințe de psihoterapie.
Ce sunt simptomele somatice?
Relatarea de mai sus a drumului parcurs din consult medical în consult medical este povestea reală a multor persoane care prezintă simptome somatice.
Simptomele somatice sunt stări de disconfort fizic cărora nu le poate fi găsită o cauză fizică. Printre cele mai frecvente simptome somatice se numără: diferite dureri în corp (dureri de cap, dureri de stomac, durere în piept), dificultatea de a respira (senzația că persoana nu trage suficient aer în piept), neplăceri gastro – intestinale (stări de greață), palpitații, stări de amețeală și slăbiciune, stări de oboseală, de somnolență.
Cum vă puteți da seama că aveți simptome somatice?
Există câteva elemente care vă pot ajuta să vă dați seama dacă manifestați simptome somatice:
- Nu poate fi identificată o cauză fizică pentru simptomele prezentate;
- Îngrijorări excesiv de mari cu privire la faptul că simptomele ar putea prevesti o boală gravă, încă nedescoperită;
- Preocuparea constantă față de manifestarea simptomelor (gândurile sunt concentrate în majoritatea timpului pe stările avute);
- Numeroase consulturi și investigații medicale realizate, fără niciun rezultat, urmate, cel mai adesea, de reluarea consulturilor la alți medici;
- Tulburarea ritmului de viață zilnic ca urmare a îngrijorărilor și preocupărilor excesive și constante.
Mai dificil de înțeles și de acceptat de către persoanele care prezintă simptome somatice, este că, cel mai adesea, la baza lor se află stări de anxietate sau stări de depresie. Pe scurt, persoana nu își conștientizează și identifică corect faptul că poate avea stări de depresie sau anxietate, iar acestea din urmă au tendința să se manifeste sub formă fizică.
Ce puteți face dacă prezentați simptome somatice?
Din păcate, un procent însemnat dintre persoanele care prezintă simptome somatice nu acceptă faptul că acestea se datorează mai degrabă cauzelor emoționale, și continuă lungul șir al investigațiilor medicale, cheltuind sume exorbitante pe analize care nu le aduc însă liniștea.
În cazul descris la începutul acestui articol, R.N. părea a nu se fi recuperat ca urmare a divorțului, a nu fi conștientizat trăirile de tristețe pe care le avea și a-și fi exprimat, în schimb, starea emoțională sub formă somatică.
În funcție de gradul de înțelegere și auto – reflecție al persoanei care urmează ședințe de psihoterapie, simptomele somatice pot fi depășite. Persoana învață, în urma psihoterapiei, să fie mai conștientă de propriile stări emoționale, să identifice corect senzațiile și stările fizice ale corpului normale și anormale și să-și dea seama de momentele în care stările emoționale încep să se manifeste sub formă somatică.